免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主
离壬寅年五月初五(2022年6月3日)端午节还有:
返回列表 发帖
其实请枪对自己本村扒仔影响最大,辛苦训练2个月点知比赛请枪唔比落,如果我系个个村d扒仔下年肯定唔落 ...
後備 发表于 2014-6-7 01:54

请抢,往往系自己村唔够人,或者训练过噶队员请唔到假,要上班,咁冇办法,唯有借人返黎帮手,总唔可能得半船人就出去比赛吧?或者连后勤都落埋去游龙??唔系个个打工仔都咁好可以请到几日假噶,有训练又得闲噶话肯定俾落嘎

请抢,往往系自己村唔够人,或者训练过噶队员请唔到假,要上班,咁冇办法,唯有借人返黎帮手,总唔可能得 ...
半斤八两 发表于 2014-6-7 01:59

个d系借人冇办法中嘅办法。我所讲嘅请枪类型就系江头十年前个种,所以个时江头冇本村人想落船

请抢,往往系自己村唔够人,或者训练过噶队员请唔到假,要上班,咁冇办法,唯有借人返黎帮手,总唔可能得 ...
半斤八两 发表于 2014-6-7 01:59

系咯系咯.

其实良溪在茶基杯人手不足.才加东约趴仔落去噶.并无争杯之意.主要凑人数噶. ...
潭头籽 发表于 2014-6-7 01:50

据说茶基杯走鬼都少咗几丁友扒,唔够人力。良溪又事实唔够人,所以走鬼帮拖,可以话再战一次嘅感觉。心灵安慰

据说茶基杯走鬼都少咗几丁友扒,唔够人力。良溪又事实唔够人,所以走鬼帮拖,可以话再战 ...
ayumi-c 发表于 2014-6-7 02:02

好多人都系打份工.请甘多日假真系唔容易噶.人手不足不出为奇.

回复 21# 半斤八两

我都系甘话。呢家国家假日系放到初五东胜杯。有几多个人可以请假请到去茶基杯呢?唔系个个扒仔都系打毙脚唔洗忧。要搵食噶。请一两日假去参加比赛都还有人得。但系你话连续请3日假再+上国家节假日就系放了6日。我想问边间公司甘好。介绍我入去做好了。

人家朱泗村一样系唔够人,难道叫人家十一、十二个人去扒龙船比赛吗?不如叫人家所有龙舟队游龙将第一名奖杯直接比你好过啦!何必竞争比赛!更何况人家下船的都系全部叠滘各龙舟队的本地兄弟,难道人家扒完自己的再扒朱泗龙舟唔辛苦吗?什么叫友谊第一,比赛第二?你懂吗?开咪大叫,真系失礼叠滘人的风范!

回复 12# ayumi-c

感觉系某村某人自私 输5起

这几年受影响看了几次叠滘斗船,虽然精彩,但觉得赛事好似系自己玩,圈子小了点。能不能拓宽一下思路,作为公开赛举办呢? 叠滘几条村强强联合,再邀请省内、全国甚至港澳外国的船队参赛,相信赛事更加精彩,影响力更大。

只准州官放火,不许百姓点灯!